Η ζωή μας χαρακτηρίζεται από διαρκείς μεταβάσεις από τις οποίες επηρεάζεται και η συναισθηματική μας κατάσταση. Η δεκαετία των ΄20 μπορεί να συνδυάζεται με ένα συναίσθημα απώλειας της «σιγουριάς» που παρείχε το σχολείο ή το πανεπιστήμιο, η μετάβαση στην ηλικία των 30 μπορεί να είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδος, όπου τα άτομα επανεξετάζουν τις προσωπικές τους δυνάμεις ή αδυναμίες και μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα ανασφάλειας, ενώ η μετάβαση στη μέση ηλικία να συνοδεύεται, συνήθως, από αναθεώρηση των αρχικών δεσμεύσεων και ανοιχτότητα.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η θετική ματιά στο μέλλον μειώνει το άγχος και τη δυσκολία που εμπεριέχουν οι μεταβάσεις. Η παρακάτω άσκηση στοχεύει να σε βοηθήσει να καλλιεργήσεις τη δεξιότητα «Θετικός προσανατολισμός στο μέλλον».


1o Βήμα

 • Σκέψου και γράψε μέσα σε μία μικρή παράγραφο πώς φαντάζεσαι τον εαυτό σου επαγγελματικά μετά από πέντε χρόνια.


  Θα ήθελες να ασχολείσαι με το ίδιο πράγμα που ασχολείσαι σήμερα; Ναι    Όχι
  Θα ήθελες να είσαι ή να κάνεις κάτι διαφορετικό; Ναι    Όχι

  Κατέγραψε τους επαγγελματικούς στόχους σου λαμβάνοντας υπόψη σου τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας στόχος για να είναι επιτεύξιμος (άσκηση 2)


2ο Βήμα

 • 2. Στη συνέχεια απάντησε στις ερωτήσεις:
  Η μελλοντική επαγγελματική σου αυτοβιογραφία σου αρέσει σαν προοπτική του εαυτού σου και της ζωής σου; Ναι    Όχι    Ίσως
  Θα επιθυμούσες κάτι διαφορετικό; Ναι    Όχι    Ίσως
  Συνδέονται αυτές οι προοπτικές με ότι ασχολείσαι τώρα; Ναι    Όχι    Ίσως