Real Game

Το Real Game (www.realgame.com) είναι ένα πρωτοποριακό και ευρέως εφαρμοζόμενο διαδραστικό ηλεκτρονικό "παιχνίδι" ανάπτυξης δεξιοτήτων ζωής και σταδιοδρομίας. Πρωτοαναπτύχθηκε στον Καναδά και χρησιμοποιείται σήμερα σε 10 χώρες παγκοσμίως. Είναι φιλικό και εύκολο στη χρήση εργαλείο καθώς έχει κατασκευαστεί για εφήβους ηλικίας 15-18 και 12-15 ετών και δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις. 


Κεντρικό στοιχείο του παιχνιδιού είναι το παίξιμο ρόλων. Παίζοντας το παιχνίδι καλείσαι να υποδυθείς έναν ενήλικο χαρακτήρα με ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό, και όχι μόνο, προφίλ. Με τον τρόπο αυτό έρχεσαι αντιμέτωπος με καταστάσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζουν όλοι οι ενήλικες. Με γραφικά και εικόνες από τη σύγχρονη κοινωνική και επαγγελματική ζωή, είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να σε υποστηρίξει στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής σου πορείας και στη μετάβασή σου στον κόσμο των ενηλίκων. Μέσα από τις δραστηριότητες του παιχνιδιού, θα γνωρίσεις με βιωματικό τρόπο τις υποχρεώσεις της ενήλικης ζωής γενικότερα αλλά και τον κόσμο της εργασίας και να φανταστείς τον εαυτό σου μέσα σε αυτή. 

Παίζοντας το Real Game θα βοηθηθείς να κατανοήσεις:

  • τις προσωπικές σου δεξιότητες και ικανότητες και να διαμορφώσεις θετική αυτοεκτίμηση
  • τη σύνδεση των σχολικών και εξωσχολικών εμπειριών με την επιλογή καριέρας
  • τη σπουδαιότητα της απόκτησης εκπαιδευτικών κα άλλων προσόντων στην εξεύρεση εργασίας
  • τις διαδικασίες λήψης απόφασης, επίλυσης προβλημάτων εργασίας μέσα σε μια ομάδα κ.ά.
  • τις διαδικασίες αναζήτησης, κριτικής ανάγνωσης και αξιοποίησης της πληροφόρησης σχετικά με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες
  • την επίδραση των επαγγελματικών επιλογών στην προσωπική ζωή
  • την ανάγκη εξισορρόπησης μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής
  • τους πολλαπλούς ρόλους και τις ευθύνες που θα έχεις στην ενήλικη ζωή

Πως μπορεί να αξιοποιηθεί το Ελληνικό Real Game:

  • Μπορείς να παίξεις το παιχνίδι μόνος σου ή ακόμα καλύτερα με τους συμμαθητές σου, καθώς προτείνεται ως εργαλείο στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, προγραμμάτων αγωγής σταδιοδρομίας ή των ερευνητικών εργασιών (projects). Ο/η σύμβουλος σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού των ΚΕΣΥΠ ή ο/η καθηγητής/τριά σου, παίζοντας το ρόλο του διευκολυντή και βάσει συγκεκριμένων οδηγιών χρήσης, θα έχει τη δυνατότητα να σε υποστηρίξει στην εφαρμογή του παιχνιδιού σε ομαδικό περιβάλλον ή ατομικά.
  • Μπορείς να παίξεις το παιχνίδι με τους γονείς σου, τα αδέρφια σου και τους φίλους σου. Οι γονείς σου ή κάποιος ενήλικας του οικείου περιβάλλοντος, παίζοντας το ρόλο του διευκολυντή και βάσει συγκεκριμένων οδηγιών χρήσης, μπορούν να σου αναθέσουν επιλεγμένες δραστηριότητες και στη συνέχεια να συζητήσετε μαζί θέματα που άπτονται της καθημερινής ενήλικης και επαγγελματικής ζωής.
  • Μπορείς ατομικά να χρησιμοποιήσεις αρκετές δραστηριότητες ως εργαλεία αυτοδιερεύνησης και να διαμορφώσεις μια εικόνα για τις προσωπικές σου ικανότητες, δεξιότητες, ενδιαφέροντα, επαγγελματικές αξίες κ.α., προκειμένου να διευκολυνθείς στο σχεδιασμό της εκπαιδευτικής και επαγγελματικής σου σταδιοδρομίας.

Πότε θα μπορείς να παίξεις το Ελληνικό Real Game. 

Το παιχνίδι έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας από ομάδα ειδικών. Ήδη έχει αναπτυχθεί στην οποία αναρτάται όλο το περιεχόμενο του παιχνιδιού.

 


lobed