Η πρόσκλησή σου να συμμετέχεις σε συνέντευξη επιλογής είναι μια θετική εξέλιξη στην προσπάθειά σου για την εύρεση εργασίας και δείχνει ότι ο εργοδότης αξιολόγησε θετικά τα στοιχεία που αναφέρονται στο βιογραφικό σου. Αυτό το γεγονός θα πρέπει να σε γεμίζει αισιοδοξία και θετική διάθεση αλλά παράλληλα θα πρέπει να είσαι προσεκτικός/ή κατά τη διάρκεια της σύντομης συνάντησης με τον εργοδότη καθώς θα έχεις πολύ λίγο χρόνο για να επιβεβαιώσεις την αρχική θετική του αξιολόγηση.


O εργοδότης θέλοντας να διερευνήσει τα προσόντα σου και να κρίνει την καταλληλότητά σου για τη θέση εργασίας θα σου υποβάλλει διάφορες ερωτήσεις σχετικά με τις επαγγελματικές του εμπειρίες. Προετοίμασε πραγματικά παραδείγματα, από την σπουδαστική και επαγγελματική σου πορεία που αποδεικνύουν αυτά που λες ότι διαθέτεις. Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμος έχοντας στο νου σου ότι δεν είναι η τελευταία επαγγελματική ευκαιρία της ζωής σου, όσο ενδιαφέρουσα κι αν είναι η συγκεκριμένη εργασία. Να θυμάσαι, έχοντας πάντα ευγενική και σοβαρή συμπεριφορά, ότι έχεις το δικαίωμα να κάνεις ερωτήσεις για τη θέση εργασίας που σου προσφέρεται. Όσον αφορά στις πιθανές ερωτήσεις που θα σου υποβληθούν στη διαδικασία της συνέντευξης δεν είναι δυνατόν να εξαντλήσουμε εδώ όλα τα παραδείγματα ερωτήσεων με τις «σωστές» απαντήσεις, καθώς ο κάθε εργοδότης κάνει διαφορετικές ερωτήσεις με βάση τις απαιτήσεις της θέσης, ενώ η "αποστήθιση έτοιμων απαντήσεων" δεν είναι πλέον ο ενδεδειγμένος τρόπος, διότι κάτι τέτοιο γίνεται κατανοητό απο τον εργοδότη και δεν συμβάλει στην θετική αξιολόγησή σου, αντιθέτως μπορεί να αξιολογηθεί πολύ αρνητικά.

Προετοιμάσου λοιπόν έχοντας στο νου σου τις παρακάτω γενικές οδηγίες και απάντησε με ψυχραιμία και ευγένεια σε κάθε πιθανή ερώτηση.

 • Προετοιμάσου εγκαίρως για τη συνέντευξη και φρόντισε για την επιμελημένη και σοβαρή εμφάνιση σου.
 • Εντόπισε εγκαίρως τη διεύθυνση της εταιρείας, τον τρόπο μετάβασης σε αυτή και φτάσε εγκαίρως στο ραντεβού σου.
 • Διάβασε ξανά το βιογραφικό σημείωμα και τη συνοδευτική επιστολή που έχεις αποστείλει στη συγκεκριμένη εταιρεία έτσι ώστε να θυμηθείς τα σημεία που έχεις τονίσεις και στα οποία πιθανώς να εστιάσει το άτομο που θα πάρει την συνέντευξη
 • Συγκέντρωσε όσα περισσότερα στοιχεία μπορείς για τη θέση και την εταιρία.
 • Φρόντισε να έχεις μαζί σου το portfolio σου σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Θα σε βοηθήσει να "ξεχωρίσεις" απέναντι στον εργοδότη.
 • Η στάση του σώματος, η έκφραση του προσώπου, οι χειρονομίες φανερώνουν σκέψεις και συναισθήματα και στέλνουν μηνύματα στο συνομιλητή που συχνά δεν αντιλαμβάνεσαι.
 • Απόφυγε τη διατύπωση επικρίσεων, υποτιμητικών σχολίων και αρνητικής κριτικής για τον προηγούμενο εργοδότη σου.
 • Μη διστάσεις, με ευγενικό τρόπο, να κάνεις ερωτήσεις που αφορούν την εργασία χωρίς να φαίνεται ότι προκαταβάλεις την πρόσληψή σου.
 • Στο τέλος της συνέντευξης μη διστάσεις να ρωτήσεις πότε μπορείς να περιμένεις ειδοποίηση για τη θετική ή την αρνητική έκβαση της συνέντευξης.

Το e-portfolio είναι ο ψηφιακός προσωπικός σου φάκελος όπου συγκεντρώνεις, οργανώνεις και τεκμηριώνεις τα εκπαιδευτικάεπαγγελματικά και προσωπικά σου επιτεύγματα και εμπειρίες, με στόχο την ανάδειξη των δεξιοτήτων που έχεις αποκτήσει μέσα από αυτά.

Το portfolio προσελκύει την προσοχή του υποψήφιου εργοδότη και αυξάνει την αξιοπιστία μας, καθώς δείχνει ότι όλα όσα ισχυριζόμαστε έχουν υπόσταση και συμπεριλαμβάνονται στο φάκελό μας. Ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας και τη δημιουργικότητά μας, γιατί αισθανόμαστε ότι όντως μπορούμε να υποστηρίξουμε όσα ισχυριζόμαστε.

Για περισσότερες πληροφορίες πάτησε εδώ.

Το βιογραφικό σημείωμα είναι ένα απαραίτητο έγγραφο προκειμένου να μπορέσεις να παρουσιάσεις τον εαυτό σου και να κερδίσεις την ευκαιρία για μία συνέντευξη με τον υποψήφιο εργοδότη. Ταυτόχρονα, καθοδηγεί τον εργοδότη για τα περαιτέρω στοιχεία που πρέπει να αντλήσει για σένα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.


Μυστικά για τη δημιουργία του βιογραφικού σημειώματος

 • Φρόντισε να προβάλει τη μοναδικότητά σου και διαφοροποίησε το βιογραφικό σου ανάλογα με τη θέση εργασίας που διεκδικείς, αναδεικνύοντας κάθε φορά τα στοιχεία εκείνα που είναι συναφή με τη συγκεκριμένη θέση. Μην αντιγράφεις βιογραφικά άλλων.
 • Ενημέρωνε συστηματικά το βιογραφικό σου σημείωμα με τα νέα δεδομένα (π.χ. ένα νέο σεμινάριο που παρακολούθησες) και μην αναφέρεις ψευδή στοιχεία, γιατί σε περίπτωση που ο εργοδότης ζητήσει αποδεικτικά γι'αυτά, θα εκτεθείς και θα χάσεις τη θέση.
 • Είναι επίσημο έγγραφο και δεν επιτρέπεται να είναι χειρόγραφο, αλλά πρέπει να είναι γραμμένο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και τυπωμένο με εκτυπωτή σε χαρτί μεγέθους Α4. Πρόσεχε ιδιαίτερα την ορθογραφία και το συντακτικό. Προσπάθησε να μην ξεπεράσεις τις δύο σελίδες.
 • Ό,τι αναφέρεις στο βιογραφικό σου σημείωμα να είσαι σίγουρος/η ότι μπορείς να το αποδείξεις αν όχι με επίσημα αποδεικτικά, με την ίδια την εμπειρία σου και τις γνώσεις σου. Ο ατομικός σου φάκελος προσόντων και δεξιοτήτων είναι σημαντικό να συνοδεύει το βιογραφικό σου σημείωμα και να τεκμηριώνει ότι αναφέρεις σε αυτό. Επίσης ο ατομικός φάκελος είναι απαραίτητος για να μπορείς να ανατρέχεις σε αυτόν για την δημιουργία του βιογραφικού σημειώματος καθώς αποτελεί την "τράπεζα" των προσόντων σου. Χρήσιμο εργαλείο για την προετοιμασία του ατομικού σου φακέλου προσόντων και δεξιοτήτων είναι το e-portfolio.
 • Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει να χρησιμοποιούμε το Ευρωπαϊκό πρότυπο βιογραφικού σημειώματος, το Europass CV. Το έγγραφο αυτό σχεδιάστηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης και έχει κοινή μορφή για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα προσωπικό έγγραφο, με το οποίο μπορείς να παρουσιάσεις τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τα προσόντα σου καθώς και άλλα προσωπικά στοιχεία. Το Europass CV είναι ιδιαίτερα βοηθητικό για άτομα που δεν διαθέτουν μακρόχρονη προϋπηρεσία καθώς δίνει τη δυνατότητα να αναδειχθούν τα δυνατά σημεία του ενδιαφερόμενου με αναφορές σε πραγματικά περιστατικά όχι μόνο από τον εργασιακό βίο αλλά και από την καθημερινή ζωή, που αποδεικνύουν την ύπαρξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων. Περισσότερες πληροφορίες για τη συμπλήρωση του Europass CV μπορείς να βρεις εδώ κι εδώ.

Ένα βιογραφικό συνήθως θα πρέπει να περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

Προσωπικά στοιχεία: Ανάφερε απαραίτητα ονοματεπώνυμο, πλήρη διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας και e-mail. Επίσης, αν σου το ζητήσουν ή το επιθυμείς αναφέρεις και άλλα στοιχεία, όπως τόπο διαμονής, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, οικογενειακή κατάσταση, στρατιωτικές υποχρεώσεις.
Σπουδές ή Εκπαίδευση: Ανάφερε τις σπουδές που έχεις κάνει, με αντίστροφη χρονολογική σειρά, δηλαδή να αρχίζεις με το πιο πρόσφατο και να ακολουθούν τα επόμενα μέχρι το πιο παλιό. Αυτό γίνεται για να μπορεί εύκολα και γρήγορα ο εργοδότης να εντοπίζει τις πιο πρόσφατες σπουδές σου, που συνήθως τον ενδιαφέρουν περισσότερο, ενώ παράλληλα δίνεις και έμφαση σε αυτές.
Επαγγελματική εμπειρία - Προϋπηρεσία: Μπορείς να παρουσιάζεις ως εργασιακή εμπειρία: την πρακτική σου άσκηση, την εθελοντική εργασία που έχεις προσφέρει, την συμμετοχή σου σε προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, την μερική απασχόληση κατά τη διάρκεια των σπουδών σου, την εποχική απασχόληση, την στρατιωτική σου θητεία. Μην παραλείπεις εργασιακή εμπειρία ακόμα κι αν είναι άσχετη με τις σπουδές σου. H εργασιακή εμπειρία πρέπει να αναφέρεται με αντίστροφη χρονολογική σειρά όπως και οι σπουδές, με τη λογική ότι η πιο πρόσφατη επαγγελματική εμπειρία είναι περισσότερο συναφής με τη θέση εργασίας που ζητάς τώρα. Αν διαθέτεις επαγγελματική εμπειρία που δεν μπορείς να αποδείξεις, και η οποία ωστόσο είναι συναφής με τη θέση εργασίας που διεκδικείς, μπορείς να την αναφέρεις γνωρίζοντας ότι τελικά ο υποψήφιος εργοδότης ενδέχεται να ζητήσει διευκρινίσεις κατά τη διάρκεια μιας πιθανής συνέντευξης και μπορεί να μη τη λάβει τελικά υπόψη του.
Επιμόρφωση - Συνεχιζόμενη κατάρτιση: Ανάφερε τυχόν επιμορφωτικά σεμινάρια και ειδικά προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης, που έχεις παρακολουθήσει, δίνοντας ακριβείς πληροφορίες, όπως χρονολογία παρακολούθησης, διάρκεια σεμιναρίου, φορέα υλοποίησης και τίτλο σεμιναρίου. Επίσης μπορείς να αναφέρεις τη συμμετοχή σου σε προγράμματα κινητικότητας ή ανταλλαγής σπουδαστών Erasmus ή άλλα, δίνοντας σαφείς πληροφορίες για το πρόγραμμα και το τι αποκόμισες. Αν έχεις παρακολουθήσει ολιγάριθμες ημερίδες ή συνέδρια μπορείς να τα αναφέρεις σε αυτή την κατηγορία. Αν είναι πάρα πολλές οι ημερίδες και τα συνέδρια μην τα αναφέρεις αναλυτικά και κουράσεις αυτόν που θα το διαβάσει. Μπορείς κάτω από τη συγκεκριμένη επικεφαλίδα να αναφέρεις «Παρακολούθηση σεμιναρίων/ημερίδων επιστημονικού ενδιαφέροντος»
Ξένες γλώσσες: Αν διαθέτεις κάποιο πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας, που αποδεικνύει το επίπεδο κατοχής της, δίνε ακριβή στοιχεία για τα διπλώματα που έχεις, το φορέα χορήγησης και την ημερομηνία κτήσης του τίτλου Αν μιλάς μια γλώσσα αλλά δεν κατέχεις κάποιο πιστοποιητικό γνώσης ξένης γλώσσας, τότε μπορείς να αναφέρεις τη γλώσσα, χαρακτηρίζοντας το επίπεδο γνώσης.
Γνώσεις Η/Υ: Παρουσίασε λεπτομερώς το επίπεδο χρήσης του ηλεκτρονικού υπολογιστή, αναφέροντας όλα όσα γνωρίζεις σχετικά με τα Λειτουργικά Συστήματα, τις γλώσσες προγραμματισμού και τα προγράμματα.
Άλλες γνώσεις (Συμπληρωματικές πληροφορίες): Ανάφερε άλλες γνώσεις που τυχόν έχεις αποκτήσει μέσω τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης και δεν μπορούν να ενταχθούν σε κάποια άλλη κατηγορία. Τέτοιες πληροφορίες ενδεικτικά μπορεί να είναι: κατοχή άδειας άσκησης επαγγέλματος, γνώση χειρισμού κάποιων ειδικών μηχανημάτων, κατοχή άδειας οδήγησης, πάντα σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις της θέσης.
Προσωπικά ενδιαφέροντα: Ανάφερε κάθε ενασχόληση ή δραστηριότητα του ελεύθερου χρόνου σου, που μπορεί να δώσει στους εργοδότες περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητά σου.
Συστάσεις: Ανάφερε τα στοιχεία σημαντικών προσώπων, κατά προτίμηση, που μπορούν να εγγυηθούν για σένα και τις ικανότητές σου, επειδή σε γνωρίζουν προσωπικά και έχουν ή είχαν στο παρελθόν κάποια μορφή συνεργασίας μαζί σου. Σημαντική προϋπόθεση για να αναφέρεις τα στοιχεία των προσώπων αυτών είναι να έχεις ζητήσει την άδειά τους για αυτό ή ακόμα καλύτερα να έχεις πάρει από αυτούς συστατικές επιστολές. Εφόσον ισχύει κάτι από τα δυο μπορείς να αναφέρεις τα ονόματα των προσώπων, την ειδικότητά τους, τη θέση και τον φορέα στον οποίο απασχολούνται. Σε αντίθετη περίπτωση εφόσον είσαι σίγουρος / η ότι θα έχεις συστάσεις αλλά δε μπορείς να αναφέρεις ακριβή στοιχεία, τότε μπορείς να γράψεις ότι έχεις συστάσεις διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν από τον εργοδότη.

Η συνοδευτική επιστολή είναι ένα τυπικό γράμμα που απευθύνεται στον εργοδότη και επισυνάπτεται με το βιογραφικό μας, στις περιπτώσεις που το στέλνουμε ταχυδρομικά ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Μας δίνει τη δυνατότητα να απευθυνθούμε άμεσα στο άτομο που είναι υπεύθυνο για την πρόσληψη ή τον Διευθυντή της εταιρείας, κεντρίζοντας του το ενδιαφέρον για μας, ώστε να μας καλέσει σε συνέντευξη.

Όταν συντάσσεις τη συνοδευτική επιστολή φρόντισε:

 • να είναι σύντομη και να έχει άψογη εμφάνιση
 • να σχετίζεται με την θέση που σε ενδιαφέρει και να απευθύνεται σε συγκεκριμένο άτομο, ακόμα κι αν δεν ξέρεις το όνομά του π.χ. Διευθυντή Τμήματος Προσωπικού
 • να αναφέρεις απαραίτητα τον τρόπο που πληροφορήθηκες για την θέση να δείξεις ότι έχεις κάνει έρευνα για την εταιρεία και ξέρεις τις δραστηριότητές της
 • να εκδηλώσεις το ενδιαφέρον σου για τη θέση και τους λόγους που επιθυμείς να εργαστείς στο συγκεκριμένο χώρο ή εταιρεία
 • να αναφέρεις σύντομα τα σημαντικότερα τυπικά ή άτυπα προσόντα σου και δεξιότητες, με έμφαση στα πιο σχετικά με τη θέση και σε αυτά που θεωρείς ότι αναζητά ο εργοδότης
 • να κλείσεις την επιστολή με ευχαριστήριο τυπικό χαιρετισμό ή/και ένα ευγενικό αίτημα για προσωπική συνάντηση - συνέντευξη.
 • Γνώρισε τον εαυτό σου και αποφάσισε με τι ακριβώς θέλεις να ασχοληθείς. Δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ακόμα κι αν οι συνθήκες στην αγορά εργασίας δεν είναι οι καλύτερες, ένας σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι να εργαζεται κανείς σε κάτι που τον ενδιαφέρει πραγματικά και του ταιριάζει. Πολλοί επιτυχημένοι επαγγελματίες σε διάφορους τομείς λένε ότι "έχουν κάνει το χόμπι τους επάγγελμα" και αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας τους. Στο στάδιο αυτό είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του Συμβούλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού /Σταδιοδρομίας, o οποίος δεν πρόκειται να σου δώσει τη λύση αλλά θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τις προτεραιότητές σου, τις αξίες σου, τις δυνατότητές σου, τις αδυναμίες και τους στόχους σου προκειμένου να οδηγηθείς στις σωστές αποφάσεις. Αν θέλεις να επικοινωνήσεις με κάποιο Σύμβουλο Σταδιοδρομίας, πάτησε εδώ.
 • Δημιούργησε έναν κύκλο γνωριμιών που θα σε βοηθήσει να βρεις εργασία. Στον ευρύτερο κοινωνικό σου περίγυρο υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που μπορούν να σε στηρίξουν στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας, είτε μέσα από δικό τους δίκτυο γνωριμιών είτε μέσα από τις δικές τους εμπειρίες, εφόσον έχουν περάσει από την ίδια διαδικασία. Η συνεργασία με το Σύμβουλο μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη και στον τομέα της δικτύωσης, καθώς θα σε βοηθήσει να οργανώσεις ένα πλάνο επαφών με άτομα και φορείς που μπορούν να σε στηρίξουν στην εξεύρεση εργασίας. Μέρος της δικτύωσής σου είναι η επαφή σου με τις υπηρεσίες και φορείς Διασύνδεσης με την Αγορά Εργασίας και Εύρεσης Εργασίας όπως είναι ο Ο.Α.Ε.Δ., τα Γραφεία Διασύνδεσης των Πανεπιστημίων και των Τ.Ε.Ι. κ.α. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η συμμετοχή σου σε δραστηριότητες διασύνδεσης με την αγορά εργασίας, όπως για παράδειγμα η παρακολούθηση σεμιναρίων, η προσφορά εθελοντικής εργασίας, η συμμετοχή σε προγράμματα πρακτικής άσκησης, η συμμετοχή σε Ημέρες Σταδιοδρομίας και Φόρουμ Εργασίας, όπως το Πανόραμα Επιχειρηματικότητας, το Job Fair κ.α.
 • Προσπάθησε να είσαι ευέλικτος και προσαρμοστικός. Ένα βασικό προσόν στην αναζήτηση εργασίας είναι η ευελιξία του υποψήφιου εργαζόμενου ιδιαίτερα στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του ζωής. Εντόπισε σε τι είδους εταιρείες και θέσεις εργασίας μπορούν να αξιοποιηθούν τα προσόντα σου και μην περιορίζεις την αναζήτηση σου σε ενός τύπου εργασία καθώς από όλες τις επαγγελματικές δραστηριότητες μπορείς να αναπτύξεις δεξιότητες που μπορούν να φανούν χρήσιμες για την επαγγελματική σου εξέλιξη. Πιθανοί συμβιβασμοί είναι ίσως αναπόφευκτοι, ειδικά στην περίπτωση νέων ανθρώπων που βρίσκονται στην αρχή της επαγγελματικής τους ζωής και επιθυμούν να αποκτήσουν εμπειρία για να διεκδικήσουν μια καλύτερη θέση εργασίας στο μέλλον. Να είσαι προσαρμοστικός σε νέα δεδομένα. Δηλαδή όταν κάτι καινούργιο απαιτείται, μάθε πως γίνεται. Φρόντισε για την απόκτηση και τη συνεχή αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων, των γνώσεων και των ικανοτήτων σου.
 • Προετοίμασε και ανανέωνε συνεχώς τον προσωπικό σου φάκελο επαγγελματικών προσόντων & πιστοποιητικών. Η παρουσίαση των προσόντων σου είναι σημαντικό να γίνεται με τρόπο που αντιπροσωπεύει εσένα καθώς ο ατομικός σου φάκελος είναι ο "καθρέφτης" της προσωπικότητά σου και των γνώσεων, δεξιοτήτων, ικανοτήτων που διαθέτεις. Είναι σημαντικό να αφιερώσεις αρκετό χρόνο στο στάδιο αυτό. Χρήσιμα εργαλεία για την προετοιμασία του ατομικού σου φακέλου προσόντων και δεξιοτήτων είναι το e-portfolio και τα έγγραφα Europass.
 • Διερεύνησε τις αγγελίες και ετοίμασε το βιογραφικό σου σημείωμα ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις. Οι αγγελίες είναι μια πολύ βασική πηγή πληροφόρησης σχετικά με τους επαγγελματικούς κλάδους που έχουν ζήτηση στη αγορά, τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας και τα απαιτούμενα προσόντα γι’ αυτές. Το βιογραφικό σημείωμα είναι καλό να ανταποκρίνεται στα κριτήρια της εκάστοτε αγγελίας ενώ οι εκάστοτε απαιτήσεις θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη κατά την προετοιμασία για τη συνέντευξη επιλογής. Σε συνεργασία με το Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα μάθεις πώς να διαβάζεις με κριτικό πνεύμα τις αγγελίες, να αποφεύγεις τις παγίδες και να πρβάλλεις τα δυνατά σου σημεία, ανάλογα με τις απαιτήσεις της θέσης.