Τι συμβαίνει / Πού συμβαίνει

Όταν φτάσει η στιγμή να αποφασίσετε για το αν θα προσθέσετε ή όχι φωτογραφία στο βιογραφικό σας θα ακούσετε πολλά επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά. Το πιθανότερο είναι ότι στο τέλος θα χρειαστεί να αποφασίσετε μόνοι σας. Για να σας βοηθήσουμε, εξετάζουμε τα συν και τα πλην της κάθε περίπτωσης.
 
Ας δούμε πρώτα τα μειονεκτήματα:
 
Πολλοί ειδικοί σε θέματα προσλήψεων πιστεύουν ότι η προσθήκη φωτογραφίας εκλαμβάνεται ως ένδειξη έλλειψης επαγγελματισμού. Το επιχείρημά τους είναι ότι αυτό που έχει σημασία είναι η εμπειρία και όχι η εμφάνισή σας.
 
Άλλοι ειδικοί αναδεικνύουν τις νομικές πτυχές του ζητήματος. Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, θεωρείται παράνομο να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, το φύλο, η θρησκεία, η εθνική καταγωγή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η αναπηρία όταν ένας εργοδότης αποφασίζει ποιος θα περάσει από συνέντευξη και ποιος θα προσληφθεί. Ως εκ τούτου, πολλοί εργοδότες προτιμούν να αγνοούν τέτοιου είδους λεπτομέρειες. Συμπεριλαμβάνοντας τη φωτογραφία σας, στερείτε από τον εργοδότη τη δυνατότητα να μην λάβει υπόψη αυτούς τους παράγοντες. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν τμήματα ανθρώπινου δυναμικού τα οποία δηλώνουν ότι απορρίπτουν όλα τα βιογραφικά που περιέχουν φωτογραφία προκειμένου να αποφύγουν ενδεχόμενες καταγγελίες περί διακριτικής μεταχείρισης.
 
Και τώρα, ας περάσουμε στα πλεονεκτήματα:
 
Πρώτα απ’ όλα, ζούμε σε μια εποχή στην οποία η εικόνα διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο και η προσθήκη φωτογραφίας σε ένα βιογραφικό κινείται σε αυτό το πνεύμα. Μπορεί για παράδειγμα να διαθέτετε προφίλ στο LinkedIn. Το LinkedIn συνιστά ανεπιφύλακτα την προσθήκη φωτογραφίας (στην πραγματικότητα, ένα βιογραφικό που δεν συνοδεύεται από φωτογραφία θεωρείται «μη επαγγελματικό»). Υπό αυτή την έννοια, η προσθήκη της ίδιας φωτογραφίας από τη μια στο διαδικτυακό προφίλ σας και από την άλλη στο βιογραφικό σας δημιουργεί μια κοινή ταυτότητα.
 
Ένα άλλο επιχείρημα όσων τοποθετούνται υπέρ της προσθήκης φωτογραφίας είναι ότι οι περισσότερες προσλήψεις δεν γίνονται απευθείας από τα τμήματα ανθρώπινου δυναμικού. Συνήθως ξεκινάτε στέλνοντας το βιογραφικό σας σε κάποιο διοικητικό στέλεχος το οποίο γνωρίζετε απευθείας ή μέσω του δικτύου σας. Όταν το άτομο αυτό λάβει το βιογραφικό σας μπορεί να μην αναγνωρίσει το όνομά σας. Αν όμως έχετε επισυνάψει μια φωτογραφία σας είναι πιο πιθανό να κάνει τη σύνδεση και να υποδείξει στο τμήμα ανθρώπινου δυναμικού να προγραμματίσει μια συνέντευξη.
 
«Τα πράγματα είναι δύσκολα στην αγορά εργασίας. Αν πιστεύετε ότι η προσθήκη φωτογραφίας θα κάνει το βιογραφικό σας να ξεχωρίσει, τότε μη διστάσετε να τη συμπεριλάβετε», συνιστά η Cindy Sijmonsma, σύμβουλος EURES στις Κάτω Χώρες. Και προσθέτει: «Αν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε φωτογραφία, βεβαιωθείτε ότι είναι κατάλληλη για επαγγελματική χρήση και όχι μια φωτογραφία από τις διακοπές σας».
 
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.
 

lobed