Στήριξη για το σχεδιασμό της σταδιοδρομίας σου

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), άτομα με αναπηρία είναι τα άτομα που, λόγω φυσικής βλάβης ή νοητικής ανεπάρκειας, ή ψυχολογικής επιβάρυνσης κ.λπ. δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της κοινωνίας και της ζωής, στο βαθμό που θεωρείται κανονικός για κάθε άνθρωπο χωρίς αναπηρία. Ένας σύντομος και περιεκτικός ορισμός είναι ο εξής: «άτομο με αναπηρία είναι κάθε άτομο με κινητικό ή αισθητηριακό ή νοητικό ή ψυχικό πρόβλημα ή χρόνιο πρόβλημα υγείας (π.χ. μεσογειακή αναιμία)». 

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, το 10–11% του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, είναι άτομα με αναπηρία. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό των ΑμεΑ κυμαίνεται μεταξύ 10-15% με αυξητική τάσηΣτην Ελλάδα δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, αλλά με βάση τα στοιχεία του ΠΟΥ ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία υπολογίζεται περίπου στο ένα εκατομμύριο.

 

Σύμφωνα με το άρθρο 27 της Διακήρυξης των δικαιωμάτων των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, τα Κράτη Μέλη αναγνωρίζουν το δικαίωμα των ΑμεΑ στην εργασία, σε ίση βάση με τους άλλους. Αυτό συμπεριλαμβάνει το δικαίωμα στη δυνατότητα να ζήσουν από την εργασία που έχουν επιλέξει με ελεύθερη βούληση ή για την οποία έχουν γίνει αποδεκτά στην αγορά εργασίας και σε περιβάλλον απασχόλησης που είναι ανοικτό, έχει τις προδιαγραφές για ένταξη και είναι προσβάσιμο. Ο στόχος της συμβουλευτικής σταδιοδρομίας είναι η προώθηση και ένταξη των ΑμεΑ στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη σύμφωνα με τα ενδιαφέροντα και τις ικανότητές τους.

Card image cap

ΕΛΕΠΑΠ

Ελληνική Εταιρεία Προστασίας & Αποκαταστάσεως Αναπήρων Προσώπων

Μάθετε περισσότερα
Card image cap

ΕΣΤΙΑ

Κέντρο Φροντίδας Ατόμων με νοητική στέρηση

Μάθετε περισσότερα
Card image cap

Άτομα με αναπηρία - Επιδόματα

Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας

Μάθετε περισσότερα
Card image cap

Εθνικό Ίδρυμα Κωφών

Μάθετε περισσότερα
Card image cap

Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής & Εκπαίδευσης

Μάθετε περισσότερα
Card image cap

Διαβάζω για τους άλλους

Μάθετε περισσότερα
Card image cap

ΕΣΑΜΕΑ

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Μάθετε περισσότερα
Card image cap

Διάφοροι Φορείς Υποστήριξης για ΑΜΕΑ

Σε Ελλάδα και εξωτερικό

Μάθετε περισσότερα
  


lobed