Στήριξη για το σχεδιασμό της σταδιοδρομίας σου

Η Τρίτη Ηλικία αναφέρεται στην περίοδο του γήρατος, στην περίοδο δηλαδή κατά την οποία οι άνθρωποι βιώνουν πολλές βιολογικές, ψυχολογικές και κοινωνικές αλλαγές που επηρεάζουν τη συμπεριφορά τους και την ικανότητα προσαρμογής τους. Ο σαφής προσδιορισμός της ηλικίας κατά την οποία ξεκινά το γήρας δεν είναι εύκολος, μιας και ποικίλει από άτομο σε άτομο. 

 

Κατά τρόπο συμβατικό, ωστόσο, τοποθετούμε την εκκίνηση της τρίτης ηλικίας στο 65ο έτος της ζωής ενός ατόμου, στιγμή που για πολλούς συνδέεται και με την αποχώρηση από την εργασία, λόγω συνταξιοδότησης. Χαρακτηριστικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την τρίτη ηλικία είναι στη σωματική λειτουργία (μείωση όρασης, ακοής, σωματικής κινητικότητας), στη γνωστική λειτουργία (δυσκολίες στη μνήμη και στη σκέψη), στη διάθεση-συμπεριφορά (ανασφάλεια, μοναξιά, αρνητικές σκέψεις ότι τους εγκαταλείπουν συγγενικά τους πρόσωπα, απομόνωση, έλλειψη ενδιαφερόντων έλλειψη βούλησης και θέλησης, ενοχές, μείωση της όρεξης, διαταραχές στον ύπνο), απομάκρυνση από το εργασιακό / παραγωγικό περιβάλλον λόγω συνταξιοδότησης.

 

Στόχος της συμβουλευτικής είναι η ενδυνάμωση των πολιτών της τρίτης ηλικίας στην κατεύθυνση μιας υγιούς, ανεξάρτητης και ενεργούς διαβίωσης, χωρίς περιθωριοποίηση και αποκλεισμό.  


Card image cap

Ψηφιακές Κοινότητες Τρίτης Ηλικίας

Μάθετε Περισσότερα
Card image cap

Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών

Το Ευ Ζην της Τρίτης Ηλικίας
Μάθετε Περισσότερα
Card image cap

Δομές - Επιδόματα

Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας
Μάθετε Περισσότερα
lobed